logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Psí srst – co jste o ní možná nevěděli

Psí srst – co jste o ní možná nevěděli
Psí srst – co jste o ní možná nevěděli

Jednou ze základních činností péče o psa je pro každého pejskaře bezpochyby péče o jeho srst. Ta, až na výjimky, pokrývá téměř celé tělo zvířat a jedná se o jeden z prvotních ukazatelů zdravotního stavu psa. Zdravé zvíře, tedy zdravá srst, je pevná, přirozeně lesklá požadované jemnosti (případně hrubosti).

Další funkcí srsti je samozřejmě funkce mechanická. Slouží zvířatům jako bariéra a ochrana proti dešti, mrazu, ale i teplu.

Z čeho se psí srst skládá a jaké typy rozlišujeme?

Díky celému procesu šlechtění dnes rozeznáváme velké množství psích plemen, která se od sebe liší velikostí, povahou, stavbou těla, ale také srstí. Ta je typická pro každé jednotlivé psí plemeno nebo skupinu plemen.

Co mají všechna plemena společná, je základní stavba srsti. Srst se skládá z jednotlivých chlupů samostatně vyrůstajících z kůže zvířat. Tyto chlupy dělíme na dvě skupiny:

- Pesíky = chlupy krycí, jsou silnější než podsada a mají za úkol tepelnou izolaci
- Podsada = tvoří je jemné chlupy, svojí délkou kratší než pesíky

Zde společný popis pro všechna psí plemena končí. Na základě šlechtění rozeznáváme dále u psů typy srsti:

- Srst s podsadou – srst, která je tvořena podsadou a pesíky (německý ovčák, špic, labrador)
- Hedvábnou srst – srst velmi jemná, tvoří ji delší chlupy (jorkšírský teriér, havanský psík, shi-tzu)
- Kudrnatou srst – tvoří šroubovitě stočené pesíky (bišonek, pudl, kerry blue teriér)
- Hladkou srst – tvoří ji krátká přiléhavá srst s pesíky, podsada se zde vyskytuje minimálně nebo zcela chybí (mops, dobrman, výmarský ohař)
- Hrubou srst – srst se silnými pesíky, husté podsady (jezevčík drsnosrstý, knírač, border teriér)
- Zvláštní – zvláštní charakteristika srsti, která neodpovídá žádnému z výše uvedeného (například zplstnatění srsti u plemene puli nebo komondor)

Důležitá je správná výživa

Na stav psí srsti má velký vliv také výživa psa. Důležité je nejen zastoupení živočišných bílkovin a tuků v potravě, ale také jejich správný poměr. Nejvyšší nároky na zvýšenou péči o srst psů nastávají v období línání – tedy na jaře a na podzim.

Z komponentů, které mají podstatný vliv obecně na kůži a kožní deriváty, stojí za zmínku omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Jedná se o složky potravy, které si tělo zvířat neumí samo vytvářet, proto je třeba jej do potravy dodávat. Jde například o oleje (lososový, lněný) nebo třeba rybí maso (losos apod).

Z dalších komerčních nebo přírodních přípravků působí na srst pozitivně zinek, biotin, pivovarský kvásek nebo mořská řasa. U každého z doplňků je však důležité zvážit také vedlejší „nežádoucí“ účinky (například mořská řasa může podporovat pigmentaci, což nemusí být u bíle zbarvených výstavních jedinců přímo žádoucí).

Nekvalitní strava nebo špatně vyvážená krmná dávka (především živočišných bílkovin a tuků) se jasně projevuje nejen na vzhledu srsti, ale také její struktuře. Srst je křehká, až lámavá, suchá (nebo naopak příliš mastná), má tendenci nadměrně vypadávat.
Každá srst vyžaduje různý způsob její úpravy

Jedním ze základních kroků v péči o psí srst je její pravidelné česání a kartáčování. Činnost, při které ze srsti a kůže odstraňujeme staré a odumřelé buňky a vytváříme tak místo pro růst chlupů nových, zdravějších.
To, jak často psí srst pročesáváme záleží vždy na plemenu psa, resp. struktuře jeho srsti. Dlouhosrstá plemena je třeba pročesávat častěji než ta krátkosrstá.

U dlouhosrstých plemen psů je důležité také pravidelné stříhání – úpravu délky jejich srsti. Úprava může být prováděna celoročně nebo v případě potřeby (v letních měsících dejte pozor na teplotní šok). Stříhání můžete provádět doma sami, nebo nemáte-li dostatek zkušeností, svěřit svého psa odborníkovi do salonu k tomu určenému.

Krátkosrstá plemena mohou vyžadovat specifickou úpravu jejich srsti, tzv. trimování. Jedná se o úpravu srsti typickou pro hrubosrstá plemena, kdy je odumřelá srst společně s kořínky vytrhávána za pomoci trimovacího hřebenu. Díky tomuto procesu srst postupně hrubne a dosáhneme zvýšení její odolnosti proti vnějším vlivům prostředí.
 

Autor textu: Monika Kučerová

Fotografie: Adobe Stock

Publikováno:

5.5.2024 20:31

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist