logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Aktivní dovolená se psem – Slovinsko

Aktivní dovolená se psem – Slovinsko
Aktivní dovolená se psem – Slovinsko

První letošní dovolené se pomalu, ale jistě blíží. Pokud ještě nevíte, kam o dovolené vyrazit nebo již nějakou představu máte a chcete dny volna strávit s vaším psím parťákem aktivně v nějaké z cizích zemí, v následujícím článku přináším pár informací a tipů o přesně takové dovolené. Dnes v dog-friendly státu Slovinsko. 

Podmínky vstupu do země

Každá země si upravuje podmínky vstupu se zvířaty sama. Země Evropské unie mají sice společné jednotné podmínky, nicméně členské státy si k těmto podmínkám mohou přidat své vlastní (například zákaz vstupu některých plemen aj). Před vlastní cestou je vhodné se o konkrétních podmínkách informovat na webových stránkách Státní veterinární správy nebo, ještě lépe na ambasádě státu, do kterého cestujete. 

Konkrétně pro Slovinsko platí k roku 2024 tyto podmínky: 

- Zvíře musí být označeno mikročipem, příp. tetováním (před 3.7.2011)
- Nezbytný je Evropský pas, tj. Cestovní pas zvířete v zájmovém chovu
- Platné očkování proti vzteklině (s platnými stanovenými lhůtami) – výjimku z povinného očkování proti vzteklině mohou dostat mladá zvířata za předem stanovených podmínek
- Na jednoho člověka může připadnout maximálně 5 psů (vyjma chovatelských soutěží a výstav)

Výbornou zprávou je, že Slovinsko nevede žádný seznam zakázaných plemen psů. Cestovat lze tedy s jakýmkoli plemenem psa. 

Kromě povinné výbavy doporučuji také odčervení proti srdečním parazitům (to platí pro všechny země směrem na jih) a cestovní pojištění pro mazlíčka. 

Cesta

Protože se Slovinsko nachází v Evropské unii, je poměrně snadné se zde dopravit po vlastní ose – autem. Cesta trvá přibližně 5-7 hodin (záleží samozřejmě odkud a kam přesně vyrážíte) a prochází nejčastěji přes Rakousko. Výhodou cesty je velké množství odpočívadel po cestě, není tedy problém zastavit na vyvenčení téměř na každém kroku. 

Přestože je třeba mít s sebou veškeré nezbytné dokumenty pro vás i psa, na hranicích nás nikdy nikdo nekontroloval. 

Tipy na zajímavá místa

A která místa ve Slovinsku rozhodně nesmíte vynechat? Zde je výčet pár z nich. 

Soutěska Vintgar

Soutěska Vintgar

Jedno z nejznámějších lákadel Slovinska je bezpochyby tato soutěska. Soutěska má 1,6km a na jejím konci vás nadchne téměř 16m vysoký vodopád Šum. Soutěskou se pohybujete po dřevěných můstcích a chodnících a cesta není vůbec náročná. 
Vzhledem k její oblíbenosti u turistů ovšem doporučujeme návštěvu v brzkých hodinách. 

Jezero Bled a Bohinj

Kdo by z fotografií neznal jezero Bled s jeho ikonickým kostelem uprostřed. Na ostrůvek se dá dostat loďkou nebo můžete zvolit pěší variantu a vydat se na trasu okolo jezera dlouhou asi 5km. 

Jezero Bled

Jezero Bohinj

Jedno z dalších krásných jezer, typických pro Slovinsko, je bezpochyby také Bohinj. Opět se jedná o frekventované místo plné turistů, přestože délka trasy okolo jezera už je poněkud náročnější – 12km. 

Vodopád Peričnik

Vodopád nabízející nevšední zážitek – projít se dá i za vodou padající dolů. Dojet se dá přímo k vodopádu na placené parkoviště nebo můžete zvolit jednu z turistických cest v okolí. 

Vogel

Směrem na tuto horu se můžete vydat pěšky po turistických chodnících nebo kabinkovou lanovkou, kam mohou i psi. První část lanovky je velká, cca pro 60 lidí, poté přesednete do menší pro lidi 4. 

Z lanovky následně pokračujete už po svých, až k hoře Vogel, která má neuvěřitelných 1922mn. Cesta je pěkná, místy je třeba se ovšem přidržovat lan. Je třeba tedy s tím počítat. 

Velika Planina

Pokud vysokohorské turistice příliš nefandíte, vydejte se ve Slovinsku na Velkou Planinu. Nahoru do kopce vás vyveze kabinková lanovka (i se psem) a vy se poté už jen kocháte okolím. Nebo můžete podniknout nějaký nenáročný okruh po okolí. 

Ať se již rozhodnete navštívit některé z těchto míst nebo zvolíte svůj vlastní itinerář, na Slovinsku lze objevovat krásná místa téměř na každém kroku. Protože se jedná o velmi oblíbenou lokaci nejen pro vysokohorskou turistiku, ale také pro běžnou rekreaci, doporučujeme na výlety vyrážet v ranních hodinách – chcete-li se vyhnout davům turistů. To platí obzvlášť během hlavní sezóny – červenec, srpen. 

 

Autor textu: Monika Kučerová

Fotografie: Adobe Stock

ZDROJE: 
https://www.gov.si/

Publikováno:

2.6.2024 20:10

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist