logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Cestování se psem - jak bezpečně cestovat se psem

Cestování se psem - jak bezpečně cestovat se psem
Cestování se psem - jak bezpečně cestovat se psem

Snad téměř každý z majitelů psa musel alespoň jednou v životě řešit otázku jeho převozu v autě. Ať se již jednalo o návštěvu veterináře nebo třeba cestu na dovolenou, bylo třeba tuto skutečnost vyřešit. Ideálně s ohledem na maximální bezpečí všech zúčastněných stran. 
Možností, jak lze psa v autě přepravovat je hned několik. Níže si některé z nich vyjmenujeme a ukážeme, jaké klady a zápory mohou mít. 

Kufr auta

Jedním ze způsobů, jak oddělit psa od zbytku posádky je umístit ho při cestě autem do kufru. Kufr by měl být přitom s možností cirkulace vzduchu (dostatečně větraný), velikostí přizpůsobený dle převáženého plemene. 

Zvíře můžete do kufru umístit na volno a oddělit jej od zbytku posádky tzv. dělicí mříží. Velkou výhodou tohoto způsoby přepravy je nízká finanční i časová náročnost. Spousta automobilů již dělicí mříž má přímo ve své výbavě. Naopak velkou nevýhodou může mít skutečnost, že se pes během jízdy může pohybovat po celé délce kufru a s tím související možné negativní dopady při autohavárii. 

Druhou možností cestování zvířete v kufru je přepravní klec. Jedná se o jeden z nejbezpečnějších způsobů přepravy psa v autě. Nicméně jde ovšem také o jeden z nejnákladnějších způsobů převozu. Velikost a typ klece je dobré volit dle převáženého plemene (velikosti), obecné pravidlo je, že by si pes v kleci měl pohodlně lehnout a neměl by kolem sebe mít zbytečné volné místo. 

V současnosti naleznete na trhu i klece s certifikátem bezpečnosti při havárii (nárazu), tzv. crash testy. 

Sedadla

Druhým způsobem cestování se psem v autě je jeho přeprava na zadních sedadlech za pomoci postroje a bezpečnostních pásů pro psy. 

Přestože se jedná o rychlou a snadnou variantu přepravy psa v autě, i zde by měl majitel dodržovat pravidla bezpečnosti. Pásy jsou připevňovány k postroji psa a zapínány do bezpečnostního systému, úplně stejně jako pásy pro vás. 

Pro tuto přepravu je dobré volit vhodně postroje, ideálně určené k cestování v autě. Takovéto postroje jsou totiž uzpůsobené k tomuto účelu a vydrží často velký tlak (neprasknou) v případě autonehody. 

Výhodou je přijatelná cenová dostupnost tohoto způsobu fixace psa v autě. Nevýhodou naopak může být cestování pasažérů vozidla společně se psem na sedadlech (alergie, línání, kožená sedadla aj.) nebo rozptylování řidiče během jízdy. 

Česká republika z hlediska legislativy

Cestování autem s domácími mazlíčky v rámci České republiky se řídí Zákonem o provozu na pozemních komunikacích. Ten, mimo jiné, uvádí, že: „(5) Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.“

Z výše uvedeného vyplývá, že pravidla pro správná cestování se psem tedy nejsou v právních předpisech naší republiky přesně stanovena a interpretace samotná může být vnímána různými způsoby. 

Obecně lze ale za bezpečnou přepravu psa považovat takové zvíře, které je v autě dobře zabezpečené. Takové, které během cesty nebo při případné dopravní nehodě nemůže ohrozit bezpečnost nikoho z posádky ani jejího okolí (například při útěku z auta). 

Ať již zvolíte pro přepravu svého psa jakýkoli ze způsobů, vždy je třeba dbát na zajištění maximální bezpečnosti pro všechny pasažéry. Dvounohé i ty čtyřnohé. Přestože jedete třeba pouze o jednu ulici dále, je dobré být vždy připraven a zvíře mít řádně zabezpečeno. I za pouhou sekundu se totiž může na silnici stát něco neočekávaného a bezpečná přeprava je jedním z důležitých faktorů bezpečnosti celé posádky. 
 

Autor textu: Monika Kučerová

Fotografie: Adobe Stock

Publikováno:

11.2.2024 18:17

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist