logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Mastomyši: Nezapáchající hlodavci, kteří si zaslouží víc než být potravou pro hady

Mastomyši: Nezapáchající hlodavci, kteří si zaslouží víc než být potravou pro hady
Mastomyši: Nezapáchající hlodavci, kteří si zaslouží víc než být potravou pro hady

Mastomyši to mají ve společnosti potkanů a myší těžké. Zatímco známější příbuzní patří mezi oblíbené domácí mazlíčky, ony většinou skončí jen jako potrava pro hady. Přitom mají na rozdíl od zmíněných druhů jednu velkou výhodu. Nezapáchají. 

Pod českým názvem mastomyš se skrývá krysa malá, menší hlodavec rodu Mastomys.Tento rod obsahuje celkem osm druhů, z nichž všechny se vyskytují v subsaharské Africe. Délka těla mastomyší se pohybuje mezi 10 a 15 cm, délka ocasu mezi 8 a 15 cm a vážit mohou až 80 gramů. Jemná srst má nejčastěji šedobílou nebo hnědobílou barvu. Mastomyši bývají aktivní především v noci, ale nedělá jim problém přizpůsobit se dennímu rytmu člověka. Všechny druhy mastomyší jsou všežravé a dožívají se až 4 let.

Potrava pro hady i kamarád

Mastomyši se často chovají pouze jako krmivo pro hady a to i proto, že se v jednom vrhu může narodit až 16 mláďat. Zasloužily by si však určitě lepší osud. Je sice pravda, že přátelským potkanům mohou jen těžko konkurovat, koneckonců neměly tolik příležitostí zvyknout si na naši přítomnost. Přívlastek agresivní, který někdy dostávají, je však značně nefér. Pokud se jim budete věnovat, můžete je naučit žrát vám z ruky, nebo se dokonce nechají pohladit. 

Jak zařídit mastomyším ubytování?

K lidem je to sice moc netáhne, jinak jsou však mastomyši sociální zvířata, která ve volné přírodě žijí v koloniích. Proto byste je měli i vy chovat alespoň ve dvojici. Pro pár mastomyší si připravte výběh o minimální velikosti 80 x 40 cm. 

Mezi velkou zálibu mastomyší patří kousání. Čehokoliv. Z toho důvodu musí jejich ubytování něco vydržet. Doporučuje se buď skleněné terárium nebo klasická klec z mříží (dřevo či plast by pravděpodobně moc dlouho nevydržely). U terária může být trochu problém s ventilací, horní část by měla být nejlépe síťovaná nebo z drátěného pletiva (ovšem opět si dejte pozor na to, aby se vám mastomyši neprokousaly ven). Naopak bezproblémovou ventilaci nabízí klece, u kterých si stačí pohlídat maximální rozestup mříží 1,25 cm.

Dno pokryjte silnější vrstvou substrátu, např. bukovými štěpky, do něhož se mastomyši budou moci zahrabat. Odměnou za pravidelné čištění podestýlky vám bude téměř nulový zápach. Samotné mastomyši totiž postrádají charakteristický myší odér. Dále do výběhu přidejte domečky a běhací kolečka s pevným dnem a průměrem alespoň 25 cm. Co se týče dalších podmínek jako teplota, vlhkost…, jsou mastomyši nenáročné. Jen byste je neměli nechat po delší dobu v teplotě nižší než 15 °C. 

Čím mastomyši krmit?

Základ mastomyší stravy by měla tvořit směs pro hlodavce (např. potkany, křečky), drcené ovesné vločky, ječmen, proso a další obiloviny. Nabídněte jim také čerstvé ovoce a zeleninu (např. jablka, banány, borůvky, rajčata, brokolici, mrkev, hrášek, kukuřici, kapustu). Vodnatou zeleninu jako vodní meloun a okurky podávejte střídmě, ve větším množství způsobují průjem. Jako zdroj bílkovin poslouží vařené vejce, vařené maso (bez soli a koření), mouční červi nebo sýr. Mastomyši si pochutnají i na senu, ze kterého si také staví pelíšky. A samozřejmě vždy musí mít k dispozici čerstvou vodu, ať už v misce nebo v napáječce. 

Autor textu: Dominika Jandorová

Fotografie: Adobe Stock

Zdroj: Crittery, Tender tails rats, Gerbil and Rodent Rescue, Terárka

Publikováno:

28.5.2024 13:18

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist